Další slíbený recept - grilovaná panenka s omáčkou z dijonské hořčice: (4 osoby)
4 kousky panenky (cca. 200-250g/ks)
1 kelímek kvalitní zakysané smetany (ne light)
2 lžíce dijonské hořčice
1-2 polévkové lžíce bílého vína
citron
solamyl
sůl, pepř (černý, zelený), olivový olej
Jak jsem sliboval, příprava je velmi jednoduchá. Kousky panenky se opláchnou, lehce osolí, natřou olivovým olejem a mírně posypou čestvě nameltými pepři a šup s nimi na gril (grilují se vcelku). Během grilování se občas otočí a přelijí šťávou, která se z nich uvolňuje.
Omáčka je též velmi jednoduchá - na teflonovou pánev se nalije bílé víno, dijonská hořčice a přidá se smetana smíchaná s kávovou lžičkou solamylu. Celé se to za stálého míchání přivede k varu tak. Je možné přidat i lžíci šťávy z pečeného masa. Pokud je omáčka příliš řídká, je možné přidat trochu solamylu (rozmíchaného v lžíci vody nebo vína, nebo šťávy z masa) v opačném případě se dá naředit štávou z masa. Omáčku lze dochutit několika kapkami citronové šťávy a mletým pepřem. Dijonská hořcice je ovšem sama o sobě dost pikantní, takže opatrně.
Hovotové ugrilované panenky (jejich stav se nejlépe ověří píchnutím - neměla by z nich vytékat "krev") se pokladou na předehřáté talíře, z části se přelijí omáčkou a je hotovo. Varinatou je servírování na míse s tím, že omáčka je ve vyhřívaném omáčníku (ale kdo ho má, že? )
Jako příloha se hodí teplá zelenina, nové brambory, hranolky nebo šťouchané brambory s pršutem (viz část receptu na placky s tím, že se do nich pršut předem malinko osmahne, brambory se nevaří tak do měkka a přidá se do nich trocha másla).
Při servírování doporučuji používat steakové nože - maso je sice měkké, ale pro normálním příborovým nožem se těžko krájí.
(příspěvek z Pauza.cz, autor Slonik)