Měl jsem za úkol vytvořit irskou specialitu na „party“ a jako vhodný se mi jevil právě Shepherd Pie (Pastýřský koláč). Musel jsem však vyřešit aby šlo jídlo konzumovat ve stoje a bez příborů. Proto jsem musel oproti originálnímu receptu učinit určité modifikace. V originále se vůbec nepoužívá těsto a do směsi masa se nepřidává vejce. Takto modifikovaný pastýřský koláč je vhodnější na konzumaci za studena a dá se jíst i bez použití příborů. Poslední změnou bylo použití jiného než skopového/jehněčího masa.
Pastýřský koláč ("party" verze)
Suroviny:
Těstový podklad:
300g hladké mouky
125g másla
1 dl vlažné vody
nebo kupované těsto na koláč (ne listové)
Maso:
600g mixu mletého vepřového a hovězího masa (v originále je mleté jehněčí)
1 střední žlutá cibule
2 polévkové lžíce worcesteru
200g rajčatového protlaku
250 ml vývaru (masového, zeleninového, ... nebo i voda)
250g mrkev + řapíkatý celer (nebo i mražená zelenina – mrkev, hrášek, kukuřice)
1 vejce
1 lžíce oleje
3 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
sůl, pepř, sušená petrželka
Kaše:
¾ kg brambor varný typ C (na kaši)
200g čedaru
máslo
12% smetana
nať z jarní cibulky
sůl
Postup:
1) z mouky, rozměklého másla a vody se vypracuje těsto, které se nechá alespoň 2 hodiny odležet v chladu a následně se rozválí na pečící papír (dle použité koláčové formy); ev se použije těsto kupované.
2) Na lžíci oleje se nechá zesklovatět najemno nakrájená cibule, dobře osmahne se maso, přidá se paprika, sůl, pepř a worcester a vše se zalije vývarem a nechá se na mírném plameni vařit (ca. 30 minut). Na posledních 10-15 minut přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a zeleninu (pokud je čerstvá, tak je třeba jí nakrájet na malé kostičky – asi jako když se prodává mražená mrkev) a sušenou petrželku. Pokud se voda příliš odpaří, je nutné jí přidat – výsledek by měl mít konzistenci asi jako lečo

3) Oškrábané brambory se uvaří do měkka, sliji se, přidá se k nim máslo a smetana a vyrobí se hladká jemná bramborová kaše. Ta se nechá mírně zchladnout a vmíchá se do ní ¾ nastrouhaného čedaru a najemno nakrájená nať z cibulky
4) Zchladlé maso se smíchá s vejcem
5) Těsto se upraví do koláčové formy, na dno se navrství maso, na něj bramborová kaše, povrch se uhladí a dá se péct do vyhřáté trouby. Peče se asi 20 minut při 200-210°C dokud povrch kaše nezezlátne. Po cca. 10 minutách pečení doporučuji povrch potřít rozpuštěným máslem a posypat zbytkem sýra.
6) Hotový koláč se nechá zchladnout, vyndá z formy a nakrájí. Tato varianta je určena ke konzumaci za tepla i za studena.
----------------