Na tomhle poslední dobou ujíždím až ulítávám
Suroviny: (1 porce)
(poznámka - pro více porcí není nutné násobit množství vína čili na 2 porce stačí třeba 1,5 dl, na tři porce 2 dl atd; olejem osobně šetřím, protože hubnu, čili v receptu udávané množství je technologické minimum; doporučuji dělat na teflonové pánvi.)
1/2 půlkilového lilku
sůl
Sušené provensálské bylinky
1 stroužek česneku
1 lžíce extra virgin olivového oleje
2 lžíce nasekané nati z jarní cibulky
1 dl suchého bílého vína (Používám nějaké burgundské, kterého mám asi 3 lahve a nechutná mi na pití)
volitelně:
plátek šunky
20g goudy
balsamico
cherry rajčátka
Postup:
Lilek nakrájíme na kolečka tlouštky asi 1 cm, z obou stran osolíme a necháme nejméně 3/4 hodiny, aby sůl z lilku vytáhla vodu ("vyplakat")
Sůl odstraníme, vyplakané plátky lilku vymačkáme, okořeníme provensálskými bylinkami a položíme na pánev s rozpáleným olejem. Opékáme po obou stranách tak aby byl lilek těsně před spálením (spálit se nesmí). Olej se docela rychle vsákne, takže doporučuji dát nejdřív půl dávky a v průběhu opékání druhou půlku. Na pánev k lilku přihodíme nasekaný česnek, velmi krátce jej orestujeme a zalijeme vínem. Víno na odkryté pánvi necháme zcela odpařit.
Hotovo.
Plátky je možné následně poklást šunkou a posypat sýrem a dát zapéct na gril, ale zdaleka to není nutné. Podle chuti je možno při podávání dochutit balsamicem. Dozdobení cherry rajčátky pokrm jen zkrásní.
Je to neuvěřitelně levné (porce bez sýra a šunky, které fakt nejsou vůbec potřeba vyjde na nějakých 15-20,-), docela dietní a hlavně nepředstavitelně dobré.
Zkuste to, uvidíte.