Jedná se o "přílohovou nádivku", která se peče zvlášť a může se jíst buď zcela samostatně nebo se špenátem, pečeným králíkem, kuřetem, ... teplá i studená.
V každém případě je to vymazlený, krásný, voňavý kousek jídla, z nějž prostě vykukuje jaro
![:-] :-]](./images/smilies/07.gif)
A když se blíží velikonoce, tak jako malá "koleda" ode mne nadstandardní fotografická výbava a velmi podrobný popis postupu.
Krásné svátky
--------------------------------------------------------------
(Množství - 1 "koláčová forma průměru 28 cm")
čili 2 porce pro žrouty, 3-4 porce normál, 1 porce pro Caddyho

Suroviny
5 den starých housek
300-350g uvařeného libového uzeného bůčku nebo uzené krkovičky
4 vejce (nejlépe v biokvalitě)
1/4 litru mléka
3 plné hrsti jarních bylinek - petrželka, pažitka, libeček (a pokud jsou, tak mladé kopřivy) nebo i víc, dle chuti
1/2-3/4 svazku jarní cibulky
1 stroužek česneku
1/2 střední žluté cibule
1/2 lžíce olivového oleje
1 lžička celého pepře
troška másla a strouhanky na vymazání a vysypání plechu
vše kvalitní, čerstvé - asi nějak takhle


Postup:
Housky nakrájíme na kostičky, hodíme do přiměřeně velké nádoby a zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky z vajec, lehce promícháme.

Bylinky a nať z jarní cibulky nasekáme a přidáme do mísy s navlhčenými houskami


Na malém množství olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájené uzené maso (pokud je maso tučnější a máme dobrou pánev, lze olej vynechat). Cibule by měla být do sklovata. Půl minuty před stažením pánve z plamene přidáme nasekaný stroužek česneku, najemno nadrcený (či namletý) pepř. Maso necháme zchladnout (maximálně aby bylo vlažné).

Zatímco maso chladne, vymastíme máslem vhodnou formu (tahle sice zrovna moc vhodná není, ale vhodnější nemám


Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180-190°C

Z bílků si vyšleháme tuhý sníh (bílky je vhodné osolit špetkou soli)

Zchladlé maso smícháme s houskami

a do směsi opatrně vmícháme i sníh z bílků. Zde jsou asi nejlepším nástrojem čisté ruce.
Směs je nyní poměrně tekutá, takže jí nalijeme na vymazanou a strouhankou vysypanou formu a uhadíme lžící nebo vařečkou

Dáme do vyhřáté trouby a pečeme do zezlátnutí povrchu (asi 25-30 minut)
Upečenou nádivku vyndáme z trouhy (díky použití sněhu při pečení trošku "vyběhne").
Pokud jí chceme jíst teplou, je vhodné před porcováním 15-20 minut počkat (maličko "spadne")
Nádivka je ovšem výborná i studená, případně se dá později ohřát v horkovzdušné troubě
v takovém případě je vhodnější jí porcovat až vychladlou

Poznámka pro pozorné čtenáře:
Kromě špetky soli do bílků se v receptu žádné jiné solení nevyskytlo. Na sůl jsem samozřejmě nezapomněl - prostě téměř není třeba. Uzené maso je solené, housky jsou také solené. Čili další sůl (s výjimkou bílků) vůbec a nebo s ní nakládat maximálně obezřetně.
Ekonomika:
Náklady na suroviny jsou cca. 110,- (při použití biovajec a kupovaných bylinkách), spotřebují se cca. 2kWh elektrické energie (9,-) + 0,1 m3 plynu (2,-) (resp. 0,5 kWh elektřiny) a na mytí nádobí cca. 15 litrů vody.
Celkové přímé náklady tedy dosáhnou něco okolo 130,- Kč + 20 minut času na přípravu + 30 minut pečení.
Výživové hodnoty:
Celý plech má dohromady okolo 10.000 kJ, což je docela dost (může mít ale i o 20% víc - záleží hlavně na tučnosti a množství použitého masa). Vynechání uzeného odlehčí celý plech na nějakých 5.000 kJ, náhrada krkovice uzeným krůtím masem pak na cca. 6.000 kJ.
Jídlo je bohaté na sacharidy (5 housek) a bílkoviny (maso + vejce).
Ale o svátcích se nějaký ten dietní prohřešek odpouští
