Pro 4-5 porcí (no, asi to snědí i dva větší jedlíci - viď, Caddy

Suroviny
5-6 středních cibulí (já použil 3 červené a 2 žluté)
150g libovější anglické slaniny nebo uzené kostičky (prodává se v Albertu 150g balení za cca. 50,-)
300g hladké mouky (lépe celozrnné špaldové)
125g másla
1 dl vlažné vody
200g husté zakysané smetany
150g nahrubo nastrouhaného sýra (co dům dá ale nic plesnivého nebo moc výrazného - nejlépe Eidam nebo Gouda)
Dvě špetky provensálských bylinek
Olivový olej
Postup
Z rozměklého másla, mouky a vody se vypraje tuhé těsto tak aby se nelepilo. Těsto je vhodné nechat odpočinout v chladu přes noc (nebo alespoň hodinku či dvě). Alternativou je zakoupení hotového "těsta na koláč" (mají ho třeba v Tescu 250g za nějakých 40,-).
Z těsta se na pomoučeném válu rozválí 3-4 mm silný plát do kterého se "obtiskne" použitá koláčová forma. Tu mírně vytřeme olivovým olejem a napěchujeme do ní těsto.
Náplň:
Cibule přepůlíme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Dáme na pánev na olivový olej, když začne cibule sklovatět, přidáme slaninu a provensálské bylinky. Když začne cibule zlátnout, odstavíme jí z plamene a směs necháme vychladnout. Do prochladlé směsi vmícháme 2 žloutky, zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr. Směs navrstvíme na těsto, uhladíme a dáme na 30 minut péct do trouby předehřáté na 180°C. Hotový Quiche vyndáme z trouby a necháme asi 15 minut zchladnout (aby se trochu sýr trochu zatáhnul). Krájíme a jíme ..... Ideálním nápojem je suché bílé víno.
Do směsi je možné přidat třebas i pórek, žampiony, rozkrájet do ní zbytek uzeného masa a podobně ....
Fotky budou
