od Slonik 5. 10. 2008 14:29
To je docela dobrá a velmi univerzální rybka. Dá se s ní dělat téměř vše. Prohrabal jsem svůj archiv receptů a tohle by se mohlo líbit:
Pangasius pečený v těstě
Suroviny: (pro 4 osoby):
4 filety ryby
50-70 g menších čerstvých žampionù
1/2 malé žluté cibule
1 čajové lžička olivového oleje nebo másla
snítka kopru
1/2 citronu (šťáva i kůra)
8 plátkù mraženého listového těsta
1 žloutek na potření těsta
1 lžíce sezamového semínka (volitelně)
1 lžíce strouhaného parmazánu (volitelně)
pepř, sůl
Postup:
Žampiony se nakrájí na drobné kousky, spolu s jemně nakrájenou cibulí se velmi krátce orestují (cibule do sklovata, poté přidaž žampiony a restovat necelou minutu) na malém množství olivového oleje či másla, a následně se smísí s nasekaným koprem a citronovou kůrou, osolí se a mírně opepří. Filety se opláchnou, osuší, pokapou citronovou šťávou a též se mírně osolí a opepří. 4 plátky těsta se rozválejí, úhlopříčně se na ně položí po jednom filetu, navrství lžíce směsi (volitelně se posype troškou parmazánu), přikryje se druhým plátkem těsta. Těsto se krycího plátku se stiskne tak, aby kopírovalo kraj ryby a následně se rádýlkem nebo nožem ořízne do tvaru ryby. Ze zbytku těsta se udělá "dekorace" (ploutvičky, očička a pod), vidličkou se vyrýhují "šupiny". Těsto se potře žloutkem případně lehce posype sezamovým semínkem.
Peče se v troubě na 200-220°C asi 20 minut.
Jako příloha jsou ideální malé petrželkové brambory , dozdobí se plátkem citronu, vhodné je i přidat i bylinkové máslo. Někdo si dává i tatarku, ale mě přijde dost zbytečná.
Ořez na tvar ryby samozřejmě není nutný, ale porce pak vypadá na talíři daleko lépe.
edit://opravena gramatická chyba
Naposledy upravil
Slonik dne 5. 10. 2008 19:26, celkově upraveno 1
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!